Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Χορήγηση ειδικών επιδομάτων στους εκπαιδευτικούς Μηχανικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για την άρνηση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και παιδείας να χορηγήσουν το ειδικό επίδομα από πόρους της ΓΓ Δημοσίων Έργων, στους εκπαιδευτικούς μηχανικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της Δευτευροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπόκεινται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ και παρά τα αυξημένα προσόντα τους, παραμένουν οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Λόγω των υψηλών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, οι μηνιαίες κρατήσεις που γίνονται στο μισθό τους είναι σαφώς υψηλότερες (κατά 100 έως 130 Ευρώ) από τις κρατήσεις που γίνονται στους υπόλοιπους καθηγητές, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι μόνο στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να υφίστανται πραγματική μείωση του μισθού τους κατά 7% περίπου σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Φυσικά, τις παραπάνω κρατήσεις υφίστανται και οι άλλοι μηχανικοί που υπηρετούν στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. Στην περίπτωσή τους όμως, η μισθολογική μείωση υπερκαλύπτεται με την καταβολή σ΄ αυτούς των ειδικών αντισταθμιστικών επιδομάτων (που διανέμονται από πόρους της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων), 6 τοις χιλίοις (Ν. 2166/93) και 7 τοις χιλίοις (Ν. 2430/96 & Ν. 3554 /07), από τα οποία οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί έχουν αδίκως εξαιρεθεί.
Ο αποκλεισμός τους από τη διανομή των ειδικών πόρων συνιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους και προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος, που διασφαλίζει την ισότητα των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του Νόμου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εν λόγω επιδόματα χορηγούνται στους Μηχ/κούς των Υπουργείων Ανάπτυξης, Μεταφορών, Τύπου, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και στους Μηχ/κούς των ΑΕΙ, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ΕΥΠ κ.λ.π.
Την χορήγηση στους εκπαιδευτικούς μηχανικούς επιδόματος -αντισταθμίσματος σε ύψος αντίστοιχο με εκείνου που λαμβάνουν οι άλλοι Μηχανικοί του Δημοσίου εισηγείται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή του στο ΥΠΕΠΘ, το οποίο παρέπεμψε το θέμα με θετική εισήγηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για εξέταση.
Επειδή η αναμονή εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ της δικαστικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου οδήγησε στην άρνηση να καταβληθούν τα επιδόματα την ώρα που το ζήτημα χρήζει πολιτικής παρέμβασης,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

Προτίθεστε να άρετε αυτή τη κατάφωρη μισθολογική αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών μηχανικών και να προβείτε σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Τσουκάλη για τις ενέργειές σας στο συγκεκριμένο θέμα και ελπίζω σύντομα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους Μηχανικούς της Εκπαίδευσης.
Όπως θα καταλάβατε είμαι ένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μακάρι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά να ενεργούσαν όπως εσείς.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Βουλευτή Αχαΐας κ. Τσούκαλη. Είμαι ένας απο τους ενδιαφερόμενους και αυτό θα το διαδώσω σε όσους γνωρίζω.
Μακάρι και άλλοι Βουλευτές να έκαναν το ίδιο. Είναι μια αδικία που πρέπει να σταματήσει.

Ιγνατιάδης Θ. ΠΕ19

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Τσούκαλη και από εμένα. Είμαι και εγώ ένας από τους ενδιαφερόμενους. Η αδικία πρέπει να σταματήσει.
Και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κ. Τσούκαλη!
Ελπίζω κάτι να γίνει επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

Αν και είμαι από την Βοιωτία χίλιες φορές μπράβο. Η απάντηση στο ερώτημά σας πότε θα δοθεί;

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη, και τον διαβεβαιώνουμε ότι η έντιμη υποστήριξή του για την δικαίωση των κόπων των διπλωματούχων μηχανικών που υπηρετούν το κράτος ως εκπαιδευτικοί, δεν διαγράφεται ούτε απο το μυαλό μας ούτε απο την καρδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν συμπαθώ ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ, μπράβο σας. Ολοι μας έχουν γραμμένους. ΤΙ εγινε τελικά? Που ειναι η απαντηση??!!

Πέτρος είπε...

Αν κρίνω από τις ημερομηνίες των σχετικών εγγράφων, οι απαντήσεις από τα τμήματα Κοινοβελευτικού Ελέγχου των αρμόδιων υπουργείων ήταν σχετικά άμεσες, παρόλο που το περιεχόμενό τους είναι ο ορισμός του όρου "μπαλάκι". Καλό θα ήταν, όμως, μέχρι να υπάρξει το σχετικό Πληροφοριακό Σύστημα που θα δίνει άμεση πρόσβαση στις απαντήσεις αυτές με ηλεκτρονικό τρόπο, να φροντίζουν οι βουλευτές να γνωστοποιούνται και οι απαντήσεις (μέσω blog, δελτίων τύπου κλπ) ...

Έχω προωθήσει με email τις σχετικές απαντήσεις στον κ. Τσουκάλη, οπότε ελπίζω σύντομα να υπάρξει ενημέρωση της συγκεκριμένης ανάρτησης. Αν πάλι δεν αναρτηθούν, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας τις στείλω ...