Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008


Ρύπανση από καιγόμενο σκουπιδότοπο της Ναυπάκτου
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ



Το χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από το σκουπιδότοπο της Ναυπάκτου φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.
Ο συγκεκριμένος σκουπιδότοπος πολύ συχνά καίγεται και ο καπνός φτάνει μέχρι την Πάτρα, ρυπαίνοντας με διοξίνες την ατμόσφαιρα όχι μόνο της Ναυπακτίας αλλά και των ακτών της Αχαΐας
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά μεταξύ άλλων τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας ο οποίος θα δέχεται τα σκουπίδια της περιοχής ώστε να κλείσει ο παράνομος σκουπιδότοπος.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου 2008 στο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων ( ΧΑΔΑ ) του Δήμου Ναυπάκτου, κατέδειξε και πάλι το χρόνιο πρόβλημα της διάθεσης απορριμμάτων και τη συνεπακόλουθη ρύπανση του περιβάλλοντος στη περιοχή. Το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο με αποτέλεσμα πυκνά σύννεφα λευκού καπνού (τοξικού προφανώς) να καλύπτουν την περιοχή της Ναυπάκτου και να φτάνουν μέχρι και την Πάτρα με έντονη οσμή από καμένο πλαστικό.
Σε έκθεση αυτοψίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας από την Δ/νση Περιβάλλοντος, επισημαίνεται η ακαταλληλότητα του ΧΑΔΑ Ναυπάκτου από υδρογεωλογικής άποψης, λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα και των υδροπερατών γεωλογικών του σχηματισμών. Παρά τα όσα προβλέπονται στη εγκύκλιο 39/2000 του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην πυροσβεστική διάταξη 9/2000 (ΦΕΚ 1459 Β) ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ δεν διαθέτει περιμετρική περίφραξη ούτε κανενός είδους αποκλεισμού της εισόδου με αποτέλεσμα την απόρριψη κάθε είδους απορριμμάτων αλλά και την είσοδο αναρμοδίων προσώπων (ρακοσυλλέκτες) με τους συνακόλουθους κινδύνους διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, εσκεμμένης πρόκλησης πυρκαγιών για απόληψη μετάλλων κλπ.
Και ενώ το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξάλειψη των ΧΑΔΑ έχει χρονικό ορίζοντα το 2008, καθυστερεί αδικαιολόγητα η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Πρώτης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτ/νίας ( Ναυπακτίας ) στη θέση «Βλαχομάνδρα»
Επειδή τόσο η θέση όσο και η λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ επιβαρύνουν το περιβάλλον της περιοχής και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Γιατί δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο συγκεκριμένο ΧΑΔΑ όσο διαρκεί η λειτουργία του;
2) Για ποιο λόγο καθυστερεί η ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ της «Βλαχομάνδρας» η λειτουργία του οποίου θα έλυνε το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ;
3) Υπάρχει εκπονημένο σχέδιο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης