Τρίτη 3 Ιουνίου 2008


Προβλήματα στο Δήμο Αντιρρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τα προβλήματα του Δήμου Αντιρρίου φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εάν υπάρχει πολιτική βούληση να παραχωρηθούν για αξιοποίηση οι χώροι του εργοταξίου της γέφυρας στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της σύμβασης ώστε να υπάρξει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους δημότες Ρίου και Αντιρρίου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης αντιμετωπίζει ο δήμος Αντιρρίου παρά τη γειτνίασή του τόσο με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όσο και με την υπό κατασκευή Ιόνια οδό.


Α) Το θέμα της απόκτησης και αξιοποίησης των εργοταξιακών χώρων της γέφυρας αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την ανάπτυξη του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το θέμα έχει βαλτώσει παρά τη συγκρότηση του κοινοπρακτικού σχήματος «Γέφυρες ανάπτυξης» και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση, αλλά και την εκπλήρωση εκ μέρους του δήμου όλων των συμβατικών του υποχρεώσεων (επανακαθορισμός αιγιαλού, εκπόνηση, business plan κλπ.).

Β) Οι διελεύσεις οχημάτων από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχουν διπλασιαστεί, επιβαρύνοντας κυκλοφοριακά την περιοχή χωρίς η σύμβαση παραχώρησης να προβλέπει κανένα αντισταθμιστικό όφελος στην τοπική κοινωνία. Η ύπαρξη ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τους δημότες Ρίου και Αντιρρίου είναι επίμονο αίτημα των δύο Δήμων.

Γ) Τέλος ο σχεδιασμός της Ιόνιας οδού δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία η οποία ζητεί αφενός την μετατόπιση του ανισόπεδου κόμβου αφετέρου τη δημιουργία τούνελ στη «Παλιοβούνα».

Κατόπιν αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει πολιτική βούληση για την παραχώρηση των χώρων του πρώην εργοταξίου της γέφυρας στην τοπική αυτοδιοίκηση;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ανωτέρω χώρου;
3. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της σύμβασης με τη «Γέφυρα Α.Ε.» ώστε να υπάρξει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους δημότες Ρίου και Αντιρρίου.
4. Τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά με την μετατόπιση του ανισόπεδου κόμβου καθώς και με την κατασκευή τούνελ στην «Παλιοβούνα».

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης