Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008



ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

5η Ιουνίου: Ημέρα προβληματισμού και δράσης

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η πιο γνωστή απ΄ τις παγκόσμιες ημέρες του ΟΗΕ δεν μπορεί να είναι μέρα γιορτασμού. Είναι μέρα προβληματισμού και δράσης. Το περιβάλλον της χώρας μας δεν μπορεί να γιορτάζει όταν:
- Επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη συμμόρφωσή μας με τη συμφωνία του Κυότο
- Όταν εκκρεμούν επί χρόνια οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις προστατευόμενες περιοχές
- Όταν η ατολμία χαρακτηρίζει το Χωροταξικό σχέδιο που αρνείται να αντιμετωπίσει θέματα όπως η εκτός σχεδίου δόμηση
- Όταν η κακή ποιότητα του αέρα και το κυκλοφοριακό πνίγουν τις πόλεις μας
- Όταν η έλλειψη πολιτικής για τη διαχείριση του νερού συνδυάζεται με την εμμονή στο φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου
- Όταν η λύση του κρίσιμου ενεργειακού μας ζητήματος παραπέμπεται στο λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια
- Όταν τέλος η ανεπαρκής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν είναι μόνο εφιαλτικό παρελθόν αλλά ορατό μέλλον
Δεν μπορεί να γιορτάζει και το περιβάλλον της πόλης μας όταν λείπει το πράσινο και οι ποδηλατόδρομοι, καρκινοβατεί η ανακύκλωση, επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, χάνονται οι κοινόχρηστοι χώροι και βαλτώνουν τα σχέδια αξιοποίησης του έλους της αγυιάς και των περιαστικών δασών.
Σήμερα η περιβαλλοντική αντζέντα έχει σαφώς αναβαθμιστεί στη συνείδηση των πολιτών και παραμένει πηγή αισιοδοξίας η ανάπτυξη κινημάτων όπως αυτό της απελευθέρωσης των ακτών, της σωτηρίας του Κορινθιακού ή της αποτροπής των εργοστασίων του λιθάνθρακα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει με δράσεις και παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη βουλή κάθε πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος. Η διαφύλαξη των περιβαλλοντικών αξιών είναι για μας ζήτημα προτεραιότητας κάθε εφαρμοζόμενης πολιτικής. Είναι ο μόνος δρόμος για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής, της βιωσιμότητας του τόπου μας αλλά και μακροχρόνια της ίδιας της οικονομικής ανάπτυξης.