Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ από τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Τον κίνδυνο να μην μπορούν οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, να υλοποιήσουν έργα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 επισημαίνουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και οικονομίας με ποιο τρόπο θα μπορέσουν οι Φορείς Διαχείρισης να υλοποιήσουν έργα αφού δεν μπορούν να πιστοποιηθούν μιας και δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι 27 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ. υλοποίησαν ως τελικοί δικαιούχοι τεχνικά και άλλα έργα, με τη συνδρομή τεχνικών συμβούλων ή με τις ενέργειες των μελών των Δ.Σ. και του εκτάκτου προσωπικού που προσέλαβαν καθώς και την επίβλεψη εξειδικευμένων έργων από Υπηρεσίες της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας (π.χ. Δασαρχεία).
Η δυνατότητα αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει για την εκτέλεση έργων με τεχνικό αντικείμενο αλλά ούτε και για έργα χωρίς τεχνικό αντικείμενο (υπηρεσίες και προμήθειες), στα πλαίσια του ΕΣΠΑ μιας και οι Φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Επιβεβαίωσης της Διαχειριστικής Επάρκειας Δικαιούχων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 4670/ ΕΥΣ 5/ 1-2-08 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τόσο για τη λήψη επιβεβαίωσης τύπου Α και Β όσο και επιβεβαίωση τύπου Γ απαιτείται η ύπαρξη προσωπικού μόνιμου ή αορίστου χρόνου, ΠΕ ή ΤΕ. Και μόνο λόγω έλλειψης μόνιμου ή αορίστου χρόνου προσωπικού, οι Φορείς Διαχείρισης δεν έχουν τη δυνατότητα της Διαχειριστικής Επάρκειας. Το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης έχει προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό.

Επειδή οι φορείς διαχείρισης δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό και η επόμενη προγραμματική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία και οικοανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Με ποιο τρόπο θα μπορέσουν οι Φορείς Διαχείρισης να υλοποιήσουν έργα στις προστατευόμενες περιοχές ενόψει του ΕΣΠΑ, αφού δεν θα μπορούν να πιστοποιηθούν;

2. Πώς σκέπτεστε να στελεχώσετε τους Φορείς Διαχείρισης με μόνιμο διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά σε βάθος χρόνου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Μιχάλης Παπαγιαννάκης