Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Λειτουργία και χρηματοδότηση του προγράμματος «Προαγωγής Αυτοβοήθειας» που υπάγεται στον ΟΚΑΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το Πρόγραμμα « Αυτοβοήθειας» το οποίο λειτουργεί από το 2001 σε συνεργασία και με χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ, έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε 2.230 εξαρτημένα άτομα και μέλη των οικογενειών τους. Υποστηρίζει περίπου 130 εξαρτημένους και 70 μέλη των οικογενειών τους σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση προσέρχονται περισσότερα από 500 άτομα με προβλήματα εξάρτησης. Επίσης, έχει αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης για 280 λειτουργούς υγείας, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας.

Επιπλέον το πρόγραμμα αυτό είναι το πλέον οικονομικό καθώς το ετήσιο κόστος που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 160.000 ευρώ. Παρόλα αυτά από τον Σεπτέμβριο 2007 δεν έχει καταβληθεί το ποσό των 80.000, όπως προβλέπεται από τη διετή σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα χρέη, το πρόγραμμα να απειλείται με χρεοκοπία ενώ δεν προβλέπεται μέριμνα για τους 130 εξαρτημένους και τις οικογένειές τους που στηρίζει σε μηνιαία βάση.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιτυχές καθώς προσφέρει άμεση βοήθεια χωρίς υποκατάστατα και λίστες αναμονής, σε αντίθεση με τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, επιβάλλει τη συνέχιση της λειτουργίας του. Δεδομένου επίσης ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως εξαγγέλθηκε και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύει να διακόψει τη λειτουργία του προγράμματος;
- Αν όχι, πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του;
- Σε περίπτωση που ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του προγράμματος προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απευθείας χρηματοδότηση του από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης