Τετάρτη 14 Μαΐου 2008


ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ λειτουργεί ως αβανταδόρος του παγκόσμιου πυρηνικού λόμπι, λανσάρει την ιδέα πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.


Δευτερολογία του Βουλευτή Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη επί του σχεδίου νόμου:
«Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις» (12-05-2008).

Απόσπασμα από τα πρακτικά της βουλής

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας αυτή τη συζήτηση πρέπει να επαναλάβουμε ότι αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πρωτοφανές. Συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο της Ευρώπης.Ενώ συζητάμε αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, δηλαδή το κρίσιμο ζήτημα που έχει σχέση με τη διαχείριση ενέργειας και κυρίως με την προσαρμογή μας στις διατάξεις της Συνθήκης του Κιότο, αντί να έχουμε απέναντί μας –και συγνώμη, κύριε Υπουργέ, δεν αφορά εσάς προσωπικά- τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έχουμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Δηλαδή συνομιλούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο παρών Υπουργός, όμως, είναι αδύνατον να μας απαντήσει ως αναρμόδιος επί της ουσίας της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, γιατί τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν κατά τις ομιλίες και εμού προσωπικά, αλλά και των άλλων αγορητών μας, δεν είναι δυνατόν να τα απαντήσει ο κύριος Υφυπουργός.

Κύριε Υφυπουργέ, σας είπαμε παραδείγματος χάρη ότι ενώ καταργήθηκε η Οδηγία 76 του ‘93 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία δεν εφαρμόστηκε σημειωτέον ποτέ στη χώρα μας, έχετε υποχρέωση να ενσωματώσετε μέχρι τις 17 Μαρτίου την Οδηγία 32 του 2006 για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Συγχρόνως είχατε υποχρέωση να προσαρμοστείτε και να εκπονήσετε γενικό διαχειριστικό σχέδιο, βάσει της ανακοίνωσης της Επιτροπής της 19ης Οκτωβρίου 2006 με τίτλο «Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση, αξιοποίηση του δυναμικού», ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει περίοδο έξι ετών από την 1η Ιανουαρίου 2007 –ήδη βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η περίοδος αυτή θα επαρκέσει για την έγκριση των περισσοτέρων μέτρων που προτείνει και την ενσωμάτωσή τους στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών. Περί αυτού εμείς έχουμε πλήρη άγνοια.

Τέλος, η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής της 22ας Ιουνίου 2005 έχει τίτλο «Ενεργειακή απόδοση ή περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερα μέτρα». Αυτός είναι ο τίτλος. Με την ευκαιρία της Πράσινης Βίβλου πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση και τα αποτελέσματά της χρησίμευσαν για την κατάρτιση σχεδίου δράσης. Αυτή είναι η κατάσταση της διαχείρισης του ενεργειακού δυναμικού και η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης προέρχεται από την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι θα κληθούμε σύντομα σαν χώρα να λογοδοτήσουμε και είναι βέβαιες οι συνεχείς καταδίκες όσον αφορά όχι μόνο τις ενσωματώσεις των Οδηγιών, αλλά και την εφαρμογή τους.

Έχουμε φθάσει σε μία περίοδο πλήρους αδιεξόδου. Όμως, υπάρχουν παραδείγματα, κύριε Υπουργέ. Και η Γαλλία είχε το ίδιο πρόβλημα. Το 2007, όμως, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαρκοζί, δημιούργησε εκ των πραγμάτων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ένα «υπερυπουργείο» Περιβάλλοντος, στο οποίο ανέθεσε όλες τις αρμοδιότητες για όλα τα έργα υποδομής, χωροταξίας και περιβάλλοντος και για την εξοικονόμηση ενέργειας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανέθεσε σε ειδικό φορέα το σχέδιο διαχείρισης και εξασφάλισε τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Αντ’ αυτού, όμως, κύριε Υπουργέ- και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ενώ βρισκόμαστε σ’ αυτήν την τριτοκοσμική κατάσταση όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και τη διαχείριση της ενέργειας και ενώ έχουμε το διασυρμό μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης του Κιότο, ο κ. Σιουφλιάς –θα μου επιτρέψετε να πω μια βαριά έκφραση- ως αβανταδόρος του παγκόσμιου πυρηνικού λόμπι, λανσάρει την ιδέα πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε και αποφεύγετε τέτοιες εκφράσεις και μάλιστα για απόντες. Δεν είναι έκφραση τώρα αυτή, ο «αβανταδόρος». Σας παρακαλώ πάρα πολύ, η ελληνική γλώσσα είναι πλουσιότατη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να μιλάμε κάθε φορά που είναι κάποιος παρών; Τότε, έχουμε πρόβλημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Απουσία μας το είπε. Δεν το είπε στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν έχει ανάγκη συνηγόρων. Είναι δικηγόρος ο ίδιος, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Είστε υποχρεωμένος, κατά την ταπεινή μας άποψη, να ξεκαθαρίσετε τη θέση της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ευχαριστώ.