Παρασκευή 16 Μαΐου 2008


Παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος της Φολόης
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή καταγγέλλοντας κρούσματα παράνομης υλοτομίας στο δρυοδάσος Κάπελης-Φολόης του ν. Ηλείας. Το συγκεκριμένο δάσος είναι ενταγμένο στο δίκτυο “Natura 200” ενώ με απόφαση του ΣτΕ απογορεύεται ρητά η κοπή δέντρων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Παράνομη υλοτομία πραγματοποιείται στο δάσος της Φολόης του Ν. Ηλείας με συνέπεια την εξαφάνιση άνω των 700 δένδρων ετησίως. Το δασικό οικοσύστημα του οροπεδίου της Φολόης έχει περιληφθεί στο δίκτυο των σημαντικών βιοτόπων της χώρας μας και η μεγαλύτερη έκτασή του έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη, ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1785/2003 απόφασή του αποχαρακτήρισε το συγκεκριμένο δάσος από παραγωγικό και το ενέταξε στην κατηγορία των προστατευομένων. Παρά την απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε τη διαχειριστική μελέτη του δάσους για τα έτη 2000-2009 και η οποία απαγορεύει ρητά την κοπή δέντρων, παρατηρείται σύμφωνα με καταγγελίες, έξαρση της παράνομης υλοτομίας με αποτέλεσμα την εξαφάνιση εκατοντάδων δέντρων κάθε χρόνο.
Επειδή το δάσος δρυός της Φολόης είναι από τα ελάχιστα που απέμειναν στο Νομό Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και ένα από τα λίγα του είδους του στον Ελλαδικό χώρο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποιους τρόπους γίνεται μέχρι σήμερα η φύλαξη του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος;
2) Τι επιπλέον μέτρα πρόκειται να λάβετε για την ουσιαστική φύλαξη του δάσους και την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας του;
Ο ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης