Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Συνθήκες αιχμαλωσίας των αλλοδαπών εργατών στη Ν. Μανωλάδα

«Εκτός τόπου και χρόνου», η απάντηση της Υφυπουργού κ. Καλατζάκου στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλη
.

Η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη με θέμα την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, ανέφερε ότι η αντίδραση του ΣΕΠΕ υπήρξε άμεση αποκαλύπτοντας ότι από τους ελέγχους που ακολούθησαν διαπιστώθηκαν πολλαπλές παραβάσεις επιχειρήσεων, όπως απασχόληση ανηλίκων, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή ημερομισθίου προβλεπόμενου από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση κλπ.
Ο Φώτης Κουβέλης αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης απάντησε ότι όσα παρέθεσε η υφυπουργός είναι κατόπιν εορτής. «Εάν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των ιδίων των εργατών, ουδείς από τα συναρμόδια υπουργεία θα γνώριζε για την αθλιότητα των συνθηκών εργασίας των μεταναστών», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Πού ήταν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ώστε να ελέγξει τις συνθήκες; Εκ των υστέρων; Όταν είχαν ήδη κινητοποιηθεί οι πάντες; Όταν το θέμα αναδείχθηκε από τον τύπο».
Προσέθεσε δε ο Φώτης Κουβέλης, ότι όλα αυτά λάμβαναν χώρα κάτω από τα μάτια των υπουργείων: « Ποιος ασχολήθηκε με το γεγονός ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν πήγαιναν στο σχολείο; Ποιος ασχολήθηκε με τις άθλιες συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων σε 129 καταυλισμούς;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τσούκαλης, σχολιάζοντας την απαράδεκτη απάντηση της κα Υφυπουργού η οποία ήταν επιδερμική, παραθέτοντας μόνο τα στοιχεία από τους καθυστερημένους ελέγχους στη Μανωλάδα δήλωσε ότι :

«Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι προσπαθεί για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο των ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών. Γιατί όμως δεν επικυρώνει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας ώστε να δημιουργήσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των εργαζομένων; Πώς απαντά στο πρόβλημα το οποίο απλά αναδείχθηκε στη Μανωλάδα; Είναι γεγονός ότι απαιτούνται 3000 εργατικά χέρια εποχιακών υπαλλήλων. Πώς θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους; Η υφυπουργός δεν απάντησε στην αναφορά μας για την μελλοντική διαχείριση του φαινομένου. Πώς θα εξασφαλιστούν τα εργατικά χέρια του χρόνου; Ποια η θεσμική παρέμβαση του κράτους για την εξασφάλισή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας; Θα επαναληφθεί και του χρόνου το φαινόμενο; Η κυβέρνηση ΣΙΩΠΑ επ’ αυτού. Δυστυχώς οι δηλώσεις καλών προθέσεων και οι έλεγχοι κατόπιν εορτής δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διευθέτηση του προβλήματος.»