Παρασκευή 16 Μαΐου 2008


Ρύπανση καλλιεργειών από τα λατομεία Αράξου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Το θέμα της ρύπανσης των καλλιεργειών του Αράξου από τη σκόνη των λατομείων στα «Μαύρα βουνά» φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει ότι σύμφωνα με έρευνες γεωπόνων αλλά και εξετάσεις δειγμάτων από το ινστιτούτο φυτοπαθολογικών ερευνών, η σκόνη των λατομείων καταστρέφει τις καλλιέργειες. Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των καλλιεργειών τους και ζητά να κατατεθούν οι πίνακες των μετρήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η λειτουργία των λατομείων Αράξου του Νομού Αχαΐας στη θέση «Μαύρα Βουνά» πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιουργούν στον προστατευόμενο βιότοπο του δάσους της Στροφυλιάς, επηρεάζουν σοβαρότατα και τις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες.Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα γεωπόνων για λογαριασμό καλλιεργητών της περιοχής, η σκόνη από τη λειτουργία της λατομικής ζώνης προκαλεί ζημιά στην υγεία και την ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Η συσσώρευση σκόνης στα φυτά, που περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο και άνθρακα, προκαλεί μείωση αναπνοής και φωτοσύνθεσης, μειωμένη αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων φυτοπροστατευτικών και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων καρπών. Σε παλαιότερη εξέταση δειγμάτων από φυτά πατάτας, το ινστιτούτο φυτοπαθολογικών ερευνών διαπίστωσε άμεση καταστροφή της καλλιέργειας εξαιτίας των ατμοσφαιρικών καταλοίπων της λατομικής ζώνης.
Επειδή η σκόνη αυτή είναι βέβαιο ότι προκαλεί και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Αράξου, επειδή το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους καλλιεργητές και τους κατοίκους της περιοχής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Υπάρχουν μετρήσεις για την ποσότητα της σκόνης και τη σύνθεσή της από τη λειτουργία της λατομικής ζώνης;
΄Εχουν διερευνηθεί οι επιπτώσεις από την επικάλυψη της σκόνης στις παρακείμενες καλλιέργειες; Αν όχι προτίθεστε να εκπονήσετε σχετική μελέτη;
Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των καλλιεργητών τους;
Να μας κατατεθούν πίνακες των μετρήσεων της μόλυνσης που έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης