Τρίτη 13 Μαΐου 2008


ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ύποπτη και απαράδεκτη η καθυστέρηση υπογραφής της Κ.Υ.Α. για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού.


Η πολυαναμενόμενη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτά στην διημερίδα που έγινε στα Καλάβρυτα στις 9 και 10 Μαΐου 2008, στην οποία συμμετείχαν 22 από τους 27 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας απογοήτευσε τους πάντες. Όχι μόνο γιατί ο κ. Μπαλτάς ως εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να ακούσει την αγωνιώδη κραυγή όλων των συμμετεχόντων για το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι περιοχές τους, αλλά γιατί στην μόλις 15΄ λεπτών παρουσία του στην διημερίδα δεν είπε τίποτα επί της ουσίας. ΄Ηλθε, μίλησε δέκα λεπτά γενικώς και αορίστως και έφυγε επικαλούμενος σύσκεψη στο Υπουργείο.
Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα της μη υπογραφής από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία των Κ.Υ.Α. ειδικά για την προστασία των βιοτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού είναι απαράδεκτη και ύποπτη, δεδομένου ότι για τις δύο αυτές περιοχές έχουν ολοκληρωθεί τόσο η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες όσο και η έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (από το 2003 για τη Στροφυλιά και από το 2004 για το Χελμό)
Αντί της υπογραφής της Κ.Υ.Α. οι συμμετέχοντες στην ημερίδα των Καλαβρύτων πληροφορήθηκαν από τον χαιρετισμό του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη, ότι οι δυο παραπάνω βιότοποι, δεν είναι ούτε στις υπό έκδοση περιοχές.
Η κατάσταση αυτή αν δεν οφείλεται σε ανικανότητα, είναι ύποπτη και έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες για αποχαρακτηρισμό τμημάτων της Ά ζώνης των προστατευόμενων περιοχών για οικοδομική και άλλη χρήση.
Κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.