Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:
Είδος πολυτελείας τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2007 σε ένα συμπέρασμα καταλήγει κανείς: τα δικαιώματα του ανθρώπου αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας από τις Ελληνικές αρχές και κυρίως από τα όργανα της αστυνομίας. Εξάλλου, τις υπερβάσεις καθήκοντος τις βιώνουν στην Πάτρα όσοι συμπολίτες μας συμπαραστέκονται στους μετανάστες.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2007, οι ελληνικές αρχές φαίνεται να θεωρούν ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι πολιτικοποιημένα. Αποτέλεσμα; Να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του Συνηγόρου μόνο στις περιπτώσεις που θεωρούν ότι δεν προκαλούν το αίσθημα της κοινής γνώμης, όταν δηλαδή πρόκειται για «ανώδυνα θέματα». Χαρακτηριστικό είναι το χρόνιο πρόβλημα της αναιτιολόγητης άρνησης δανειοδότησης ίδρυσης ετερόδοξων ναών. Το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν αποτελεί προφανώς προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα παραμένουν μεταξύ άλλων, οι πρακτικές των αστυνομικών οργάνων, η κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων, η μεταχείριση των αλλοδαπών και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει ήδη από το 2006 ότι παρά τις συστάσεις του προς την Ελληνική Αστυνομία και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την ενσωμάτωση των συστάσεων αυτών σε κανονιστικές αποφάσεις και εγκυκλίους της, παρατηρήθηκε συχνή πρακτική αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις προσαγωγών ή χρήση καταναγκασμού. Έντονο πρόβλημα παρουσιάζει η πλημμελής διερεύνηση σχετικών καταγγελιών από προϊσταμένους τους.
Σύμφωνα με την έκθεση τα περισσότερα προβλήματα κακοδιοίκησης εντοπίστηκαν στην διεύθυνση αλλοδαπών και μετανάστευσης. Τα περιστατικά κακομεταχείρισης όσων εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουν μειωθεί, ενώ υπάρχουν και πολλές καταγγελίες εναντίον του λιμενικού σώματος, οι οποίες όμως απλά δεν διερευνώνται. Τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα ιδιαίτερα στην περιφέρεια εξακολουθούν να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ενώ οι διαδικασίες ασύλου εξακολουθούν να είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα χρονοβόρες. Εξάλλου για τις διαδικασίες ασύλου, η χώρα μας δέχεται τη γενικότερη κατακραυγή όλων των Ευρωπαϊκών κρατών.
Τα σωφρονιστικά καταστήματα εξακολουθούν να είναι υπερπλήρη και να παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικούς τομείς αναγκών των κρατουμένων, όπως σε αυτούς της υγείας, βεβαιώνοντας ότι το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως.
Το άλλο μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα που εντοπίζει ο Συνήγορος του Πολίτη είναι οι υπηρεσίες παιδικής προστασίας και συγκεκριμένα η έλλειψή τους! Ειδικά στην περιφέρεια δεν υπάρχουν καταρτισμένες κοινωνικές υπηρεσίες για κακοποιημένα παιδιά ώστε να συνδράμουν το έργο των εισαγγελικών αρχών, εξειδικευμένοι παιδοψυχολόγοι ή τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας περιπτώσεων εκμετάλλευσης ανηλίκων, και κυρίως ένα εθνικό κεντρικό σύστημα για την αναγνώριση και παρακολούθηση της παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα.
Μεταξύ των άλυτων προβλημάτων και παρά τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σε κάθε ετήσια έκθεσή του, παραμένουν η πρόσβαση των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση και η μεταχείριση των ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει συνολική αλλαγή στη στάση των τοπικών αρχών αλλά και της κυβέρνησης απέναντι στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε διαφορετική περίπτωση ο θεσμός το Συνηγόρου του Πολίτη θα γίνει απλά γραφικός. Γιατί καλό είναι να βρίσκονται λύσεις σε ατομικές υποθέσεις αλλά βασικό είναι να γίνονται διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές προς το καλύτερο.
Είναι καιρός πλέον να δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα.

Δημοσιεύτηκε στην "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ" στις 2-5-08