Πέμπτη 22 Μαΐου 2008


Ύποπτη και απαράδεκτη η καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου- Στροφυλιάς και Χελμού Βουραϊκού

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Επίκαιρη ερώτηση για την καθυστέρηση στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στη βουλή την προσεχή Δευτέρα 26-5-08.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη και ύποπτη την καθυστέρηση δεδομένου ότι τα σχέδια των ΚΥΑ είναι έτοιμα εδώ και χρόνια ενώ έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όσο και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συζητείται ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων των δυο περιοχών για οικοδομική αξιοποίηση.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα της μη υπογραφής από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία των Κ.Υ.Α. για την προστασία των βιοτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού είναι απαράδεκτη και ύποπτη, δεδομένου ότι για τις δύο αυτές περιοχές έχουν ολοκληρωθεί τόσο η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες όσο και η έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.
Η ΕΠΜ για τη Στροφυλιά έχει εγκριθεί από το 2003 και η πρώτη ΚΥΑ εκδόθηκε το 1993(αριθμός ΚΥΑ 66289/9-7-93),ενώ η ΕΠΜ για το Χελμό έχει εγκριθεί από το Φεβρουάριο του 2004. Οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στις 9-5-08 στα Καλάβρυτα, πληροφορήθηκαν από το χαιρετισμό του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη, ότι για τους δυο παραπάνω βιοτόπους όχι μόνο δεν υπογράφηκε η ΚΥΑ αλλά δεν είναι ούτε στις υπό έκδοση περιοχές.
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις τόσο εμού όσο και άλλων συναδέλφων της Αχαΐας η στερεότυπη απάντηση που παίρναμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ότι το σχέδιο των ΚΥΑ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Η κατάσταση αυτή, αν δεν οφείλεται σε ανικανότητα, είναι ύποπτη και έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες για αποχαρακτηρισμό τμημάτων της Ά ζώνης των προστατευόμενων περιοχών για οικοδομική και άλλη χρήση.
Επειδή το θέμα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των ΔΣ των δύο Φορέων Διαχείρισης τα μέλη των οποίων βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Για ποιους λόγους καθυστερεί τόσο πολύ η έκδοση των ΚΥΑ για τις δύο αυτές περιοχές;
Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συζητείται ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων των δυο περιοχών για οικοδομική αξιοποίηση;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης