Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συζητείται σήμερα 12-5-08 στις 18.00 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών ο κ. Τσούκαλης επαναφέρει για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα των προσφύγων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τoν κ. Υπουργό
Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Πάτρα
Το δυστύχημα με θύματα 2 ανήλικους Αφγανούς στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών την 1η Απριλίου, επαναφέρει με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων της Πάτρας, οι κάτοικοι της οποίας έχουν συγκλονιστεί με το περιστατικό αυτό.
Δύο μήνες μετά το επιχειρησιακό σχέδιο «σκούπα» που εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς στο λιμάνι της Πάτρας, βελτιώνοντας μόνο την “αισθητική” της πόλης, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ως είχε. Όπως μάλιστα δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, θα υπάρξει συνέχεια των μέτρων απομάκρυνσης, αν και όπως παραδέχτηκε τα μέτρα είναι ουσιαστικά ατελέσφορα, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί επιστρέφουν στην Πάτρα.

Δεδομένου ότι ο Συνήγορος του πολίτη σε πόρισμά του το Φεβρουάριο μίλησε για μικρής κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στην Πάτρα, υπογραμμίζοντας σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων τις συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Πάτρας ενιαία, είτε με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα είτε με τη χορήγηση επικουρικής προστασίας;
- Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση σε τοπικό επίπεδο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης