Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Επέκταση και αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Πατρών.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη επέκτασης αλλά και αναβάθμισης της ΒΙΠΕ Πατρών επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό ανάπτυξης πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα των υποδομών της ΒΙΠΕ και εάν προγραμματίζεται η επέκτασή της για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης οικοπεδικών εκτάσεων για την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η ΒΙΠΕ Πατρών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης βασικών υποδομών αλλά και χώρων για εγκατάσταση νέων μονάδων. Το συγκοινωνιακό, η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης, οι χαμηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και η ανάγκη δημιουργίας υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και τραπεζών είναι μερικά από τα προβλήματα της περιοχής. Την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης αλλά και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων της ζητούν φορείς του επιχειρηματικού κόσμου της Πάτρας.
Το επιμελητήριο Αχαΐας επισημαίνει τη δυσκολία εγκατάστασης νέων βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων που υπάρχει στη ΒΙΠΕ Πατρών λόγω του αδιαχώρητου αλλά και της έλλειψης υποδομών στην περιοχή. Η διοίκηση του επιμελητηρίου γνωστοποίησε στους αρμόδιους παράγοντες και στην Τράπεζα Πειραιώς που είναι η διαχειρίστρια της ΒΙΠΕ, τη ζωηρή ζήτηση των επενδυτών, παρά τα προβλήματα υποδομών που υπάρχουν και έχουν ήδη πολλές φορές επισημανθεί. Η ζήτηση οικοπεδικών εκτάσεων για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων είναι τέτοια που παρατηρείται πλέον δυσκολία για την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων.
Επειδή η ανάπτυξη της ΒΙΠΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την επέκταση της ΒΙΠΕ Πατρών ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επενδυτών;

2. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα αυξημένα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ήδη η περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης